חקירת הבנקים בשוויץ מובילה לישראל

רשות המסים|העלמת מס|הסדרים|ארצות הברית

ד"ר אבי נוב, עו"ד

אוקטובר 2015

יותר מארבעים בנקים שוויצריים הגיעו, נכון להיום, להסדרים עם רשות המסים (IRS) בארה"ב, זאת בתמורה למסירת מידע על בנקים ומתווכים אחרים שסייעו בהעלמות מס, וכך מגיעים, בין היתר, לבנקים בישראל. כך לדוגמא, הרשויות בארצות הברית הודיע לאחרונה על הסדר חנינה שנחתם עם בנק לה רוש (Bank La Roche & Co AG) השוויצרי. במסגרת ההסדר החדש, הוסכם כי הבנק ישתף פעולה עם הרשויות בעניין הלקוחות שהעלימו מס, וכן ישלם קנס בגובה של 10 מיליון דולר. הבנק השוויצרי הצליח להפחית את הקנס בכך שהתחייב ללחוץ על לקוחות הבנק האמריקאים להגיע להסדרי מס במסגרת הליך הגילוי מרצון בארצות הברית.

ראו גם:

רשימות של בעלי חשבונות בנק בחו"ל
חשבונות בנק זרים של ישראלים נחשפו
רשות המסים בעקבות חשבונות הבנק בשוויץ  
להרחבה בנושא מיסוי אמריקאי, ראו: מדריך מיסוי בארצות הברית

רקע כללי

תוכנית החנינה של ארצות הברית ביחס לבנקים בשוויץ היא חלק מפעולה נגד העלמות מס שגברה לאחר חקירה שנעשתה בשנת 2008 אשר בעקבותיה הבנק הגדול בשווייץ, UBS, שילם כמעט 800 מיליון דולר כדי להימנע מתביעה. מאוחר יותר, ארצות הברית פתחה בחקירה פלילית נגד 14 בנקים אחרים, בהם קרדיט סוויס. בשנת 2013 ארצות הברית הרחיבה את מאמציה והציעה חנינה לכל בנק שוויצי בתנאי שיצהיר על השיטות שננקטו להעלמת המס ויימסר מידע נרחב. נכון להיום, יותר מארבעים בנקים בשוויץ שילמו קנסות בסכום כולל של כ- 350 מיליון דולר, כאשר BSI שילם את החלק הגדול ביותר מסכום זה: 211 מיליון דולר. ההערכה היא כי ארבעים בנקים נוספים בשוויץ עשויים להגיע להסכמים דומים בתקופה הקרובה, ואז החוקרים יתחילו לעשות שימוש במידע שברשותם לחקירת בנקים במדינות אחרות. בנוסף לנתונים שהגיעו מהבנקים השוויצריים, הרשויות בארצות הברית קיבלו מידע רב מנישומים במסגרת הליך הגילוי מרצון. רשות המסים בארצות הברית טיפלה עד כה בכ-50 אלף נישומים במסגרת הליך הגילוי מרצון.

החקירות נגד בנקים בישראל

במסגרת ההסדרים עם הבנקים בשוויץ, החוקרים בארצות הברית מקבלים מידע רב אשר יכול לשמש לבניית תיקים נגד אנשים ומוסדות במדינות אחרות, כמו ישראל. אין זה סוד כי חשבונות בנק רבים בשוויץ נסגרו החל משנת 2008 והכסף הועבר לבנקים אחרים ברחבי העולם ובין היתר להונג קונג, סינגפור, קפריסין וישראל.

ראו גם:

רשימה של חשבונות בבנק HSBC בשווייץ 
בנקים בשוויץ משתפים פעולה עם רשות המסים

בנק לאומי הסכים כבר לשלם לרשויות בארצות הברית כ 400 מיליון דולר ליישוב התביעות, ובנוסף לכך, במסגרת ההסדר עם הרשויות בארצות הברית לסיום החקירה נגדו, הבנק מסר לרשויות האמריקאיות רשימה של בנקים שאליהם לקוחותיו העבירו את כספם לאחר שנפתחה חקירה גלויה נגד לאומי. מפרסומים שונים עולה כי מהנתונים שבנק לאומי העביר, בנק דיסקונט ומרכנתיל קלטו את מרבית כספי הלקוחות האמריקאים שעזבו את לאומי. זאת כנראה הסיבה לכך שבנק דיסקונט ציין בדו"חותיו כי הבנק נוקט שורה של פעולות לניהול הסיכון הכרוך בפעילותו מול לקוחותיו האמריקאים, אך נוכח פעולות האכיפה האמורות, והאי־ודאות הנלווית להן, לא ניתן לאמוד את הסיכון הכרוך בפעילות זו.

מהאמור עולה כי הרשויות בארצות הברית אספו מידע רב ביחס לאסטרטגיות שונות של ניהול כספים ותכנוני מס, וכמובן נתונים ביחס לבעלי חשבונות בלתי-מדווחים, כולל תושבי ישראל. ברור כי שיתוף הפעולה בין רשות המסים בארצות הברית לרשות המסים הישראלית, יוביל למסירת המידע כולל שמות בעלי חשבונות בנק. לפיכך, מומלץ לבעלי חשבונות בנק בלתי-מדווחים להסדיר את הדיווח ותשלום המסים בהקדם כדי למנוע הליכים פליליים, זאת באמצעות נוהל גילוי מרצון.

להרחבה בנושא נוהל גילוי מרצון, ראו:
התוכנית החדשה לגילוי מרצון 
הפרקטיקה בתיקי גילוי מרצון
נוהל חדש לגילוי מרצון, 2014
גילוי מרצון הוראת שעה, 2014
הוראת ביצוע נוהל גילוי מרצון
נוהל גילוי מרצון: טבלת השוואה 

ניתן לקבוע פגישה עם עורך דין מיסים בהתראה קצרה

אין לראות באמור לעיל כתחליף לחוות דעת משפטית ו/או לייעוץ משפטי

ד"ר אבי נוב, עו"ד, מומחה למיסוי בינלאומי, ומייצג בתיקי גילוי מרצון

 

 

logo בניית אתרים