דיווח על חשבון בנק זר

חשבון בנק|תכנון מס|גילוי מרצון 

ד"ר אבי נוב, עו"ד 
כתיבה: אוגוסט 2010
עידכון: נובמבר 2014

עד שנת 2003, אם היה לכם חשבון בנק בחו"ל קרוב לוודאי שלא הייתם צריך לדווח על כך לרשויות, ואף לא לשלם מס בישראל. בעקבות התפתחויות שונות שאתאר להלן, ישראלים רבים בעלי חשבונות בנק זרים עשויים להיות בקרוב תחת חקירה של רשות המסים. מי שלא נקט בתכנון מס, יש לבחון בקפידה תכנון מס בינלאומי. במקרה הטוב, אלו שיוזמנו לחקירה יאלצו לשלם מיסים על רווחים שהיו להם בחשבונות הבנק, כולל ריבית, הצמדה וקנסות. מאידך, מי שלא דיווח ולא שילם מיסים כחוק, עשוי לעמוד לדין פלילי, אלא אם נעשה שימוש בהליך של "גילוי מרצון". אין ספק כי גן העדן המיסויי של חלק מבעלי החשבונות בחו"ל עומד להסתיים בקרוב. מאידך, יהיו בעלי חשבונות בנק זרים אשר יוכלו בתנאים מסוימים ליהנות מדחיית מס ישראלי על הכנסותיהם אשר נצמחו או הופקו בחו"ל, באמצעות שימוש במגוון אסטרטגיות של תכנון מס

שימו לב - בחודש ספטמבר 2014, רשות המסים יצאה עם תוכנית חדשה לגילוי מרצון. להרחבה, ראו: 

התוכנית החדשה לגילוי מרצון, 2014

נוהל חדש לגילוי מרצון, 2014

להרחבה בנושא גילוי מרצון ועידכונים ראו: גילוי מרצון - מדריך ליישום ההוראות  

הרפורמה במס

החל מינואר 2003, שיטת המיסוי הישראלית השתנתה באופן שתושבי ישראל חייבים במס גם על הכנסותיהם מחוץ לישראל. במקרים מסוימים ניתן באמצעות תכנון מס מוקדם למנוע את תחולת המיסוי הישראלי על הכנסות ממקורות זרים. גם אם מצליחים למנוע מיסוי ישראלי על ההכנסות הזרות, קיימות חובות דיווח נרחבות בנוגע לאחזקת נכסים וביחס לעסקאות מסוימות. להרחבה בעניין הדיווחים למס הכנסה, ראו: המדריך לדיווחים למס הכנסה (מיסוי בינלאומי)

ישראלים רבים עדיין לא הפנימו את השינוי שחל במיסוי הבינלאומי והם אינם מדווחים על הכנסותיהם בחשבונות בנק זרים. מדובר במקרים רבים בהתעלמות הנעשית בתום לב. רבים אחרים פשוט אינם מדווחים מתוך הסתמכות על חוקי הסודיות הבנקאית בחו"ל, ועל כך שאולי לא יצליחו לתפוס אותם. אלא, שכיום הסודיות הבנקאית המוחלטת כבר אינה קיימת, כפי שאסביר להלן. 

בנקים זרים חושפים מידע

המשבר הכלכלי העולמי הוביל מדינות רבות, בחסות ארגון ה-OECD, לקרוא תיגר על הסודיות הבנקאית הנהוגה בבנקים במדינות כמו שוויץ ולוקסמבורג וכן בבנקים המצויים במקלטי מס.

ארגון ה-OECD טוען כי חלק ניכר מההון העולמי מצוי בחשבונות בנקים במדינות השומרות באדיקות על הסודיות הבנקאית. הארגון סבור כי רבים מבעלי חשבונות הבנק במדינות אלה אינם מדווחים על החשבונות וכמובן אינם משלמים מס על ההכנסות.

המדינה שמובילה כיום את המאבק בסודיות הבנקאית היא ארצות הברית, אשר עשויה בקרוב לקבל מידע על בעלי חשבונות בנק בשוויץ. מדובר בלקוחות בנק UBS, וייתכן גם לקוחות בנק HSBC.

בנוסף לשני הבנקים הנזכרים, ייתכן וייחשפו ישראלים בעלי חשבונות בבנקים זרים אחרים. בעקבות פרשת "הבנק" של מוני פנאן, החלה חקירה סמויה ברשות המסים, בשיתוף עם רשויות מס זרות, ובמהלכה הם גילו עשרות חשבונות בנק זרים בלתי-מדווחים של תושבי ישראל. חקירת רשות המסים חשפה פרקטיקה בה ישראלים עושים שימוש ב"גורם ביניים" אשר מפקיד עבורם את הכספים בחשבונות בנקים זרים, תמורת עמלה. 

העברת המידע לרשויות בישראל

ישראלים בעלי חשבונות בבנקים UBS או HSBC מודאגים מאוד בימים אלה. ככל שיהיה לאמריקאים מידע אודות בעלי חשבונות ישראלים, אשר לא דיווחו על הכספים שם ולא שילמו מס כדין בישראל, הם עשויים להעביר את המידע הזה לרשות המסים בישראל.

העברת המידע מתבצעת בהתאם לסעיף 29 לאמנה למניעת כפל מס שבין ישראל לארצות הברית. סעיף זה מאפשר לארצות הברית להעביר מידע בענייני מס לישראל, בין היתר, במטרה למנוע העלמת מס.

בנוסף לארצות הברית, ייתכן שמידע על ישראלים בעלי חשבונות זרים יועבר לרשות המסים בישראל ממדינות שונות באירופה. כך לדוגמא, צרפת הודיעה לאחרונה כי ברשותה מידע בנוגע לאלפי בעלי חשבונות בבנק HSBC.

ככל הנראה, המידע כולל גם חשבונות בנק של ישראלים. ניתן ללמוד זאת ממכתב ששלח HSBC ללקוחותיו הישראלים אשר עדכן אותם בפרטי גניבת המידע הבנקאי. במקרה זה, מדינת ישראל עשויה לקבל את המידע הרלוונטי תוך שימוש בסעיף 26 לאמנת המס בין ישראל לצרפת.
ראו גם: 
חקירות נגד בעלי חשבונות בנק זרים
אישיות בכירה חשודה בניהול בסתר חשבון בבנק UBS
 

פשיטה של רשות המסים על בנק זר

הרשויות בגרמניה ערכו לאחרונה פשיטה על סניפי CreditSwiss בגרמניה, במסגרת חקירת חשדות כי הבנק סייע ללקוחותיו להעלים מסים. הפשיטה התבצעה לאחר שהרשויות בגרמניה הודיעו כי הם רכשו תקליטור המכיל מידע על לקוחות הבנק.

במקרה זה, עדיין לא ידוע האם ישנם ישראלים בין בעלי החשבונות שנתפסו על ידי הרשויות. במידה ומעורבים ישראלים אשר לא דיווחו על הכספים שם ולא שילמו מס כדין בישראל, ניתן יהיה לקבל מידע אודותם באמצעות שימוש בסעיף 20 לאמנת המס שבין ישראל לגרמניה.

מה שמעניין בפרשת CreditSwiss הוא התקדים שבו רשות מיסים פושטת על סניפים של בנקים זרים לצורך חקירת העלמות מס. פשיטה דומה יכולה להתרחש גם על הבנקים הזרים הפועלים בישראל, על ידי רשות המסים הישראלית. 

היערכות מוקדמת

ישראלים המחזיקים כספים בבנקים זרים חייבים להיערך בהקדם על מנת למנוע תקלות בלתי נעימות עם פקידי השומה. אני מציע לפעול באחת משתי הדרכים הבאות:

תכנון מס - אזרחים מישראל שיש להם חשבונות בבנקים זרים אינם צריכים להיות מודאגים אם הם מחזיקים חוות דעת משפטית-מיסויית ביחס להיבטי המיסוי של השקעותיהם. חוות הדעת יכולה לקבוע כי במקרים מסוימים, בהתבסס על תכנון מס, לא תחול חובת דיווח ואף לא מס ישראלי על הרווחים אשר הופקו מחוץ לישראל.

גילוי מרצון - ישראלים בעלי חשבונות בנק זרים שיש להם כספים או רווחים שלא דווחו כדין לרשויות המס, יכולים להגיש בקשה לרשות המסים בהליך הנקרא "גילוי מרצון". בתמורה לגילוי המידע ניתן לקבל חסינות מפני העמדה לדין פלילי, ביטול קנסות וריביות ובנסיבות מסוימות ניתן אף להפחית את חבות המס. גילוי מרצון אינו מתאים לכל אחד, ויש לבחון היטב כל מקרה לגופו.

להרחבה בעניין הליך גילוי מרצון, ראו: גילוי מרצון ביחס לחשבון בנק זר

 
ניתן לקבוע פגישה עם עורך דין מיסים בהתראה קצרה

אין לראות באמור לעיל כתחליף לחוות דעת משפטית ו/או לייעוץ משפטי

נכתב על ידי ד"ר אבי נוב, עו"ד 

logo בניית אתרים