ביטקוין כאמצעי תשלום

הביטקוין הוא כסף דיגיטלי מוצפן על ידי אלגוריתם, והוא בלתי ניתן לאיתור ולמעקב. הביטקוין כתוב בקוד פתוח ומונפק ונסחר בצורה שיתופית באמצעות מחשבים המחוברים לאינטרנט. לכל ביטקוין מוצמד תג זיהוי ייחודי. תכונה מרכזית נוספת של הביטקוין הוא שמדובר בכסף מבוזר. הכוונה היא שאין גוף מרכזי שמנפיק אותו או הקובע את השער שלו. זהו אחד היתרונות הגדולים של הביטקוין, שאין שום רשות ממשלתית או בינלאומית שמנפיקה אותו או שמסוגלת לשלוט בשערו.

בניגוד לכסף רגיל המודפס ומונפק על ידי המדינה, יצירת ביטקוין דומה לכריית זהב או יהלומים. כדי ליצור ביטקוין נדרשת פעולת כרייה באמצעות אלגוריתם, הדורשת כוח מחשוב רב עוצמה. בדומה לכריית זהב ויהלומים, הפעולה המסובכת והקשה של כריית ביטקוין יוצרת ערך. חתן פרס נובל מילטון פרידמן חזה כבר בשנת 1999 את המצאתו של המטבע הוירטואלי. מילטון פרידמן הסביר כי עסקים ישגשגו באינטרנט וישחררו אנשים מאחיזת המחנק של ממשלה פטרנליסטית ולא יעילה. פרידמן האמין כי ההצלחה תגיע במידה ויהיה "כסף דיגיטלי אמין". 

לביטקוין יש כיום כשישים חלופות דיגטליות, כמו פירקוין (Peercoin), לייטקוין (Litecoin), ריפל (Ripple), פריימקוין (Primecoin), ואנונקוין (anoncoin). כמו ביטקוין, לייטקוין מופק בהליך כרייה ממוחשב, בו מחשבים מתחרים על פתרון בעיות מתמטיות. הריפל נהנה מתמיכת כמה גופים גדולים מעמק הסיליקון, והוא אמור להיות ופשוט יותר לרגולציה לעומת ביטקוין.

ראו גם מאמר בעניין עתידו של הביטקוין כאמצעי תשלום, שפרסמתי במגזין הכלכלי TheMarker- העתיד נמצא בביטקוין

המדינה בוחנת כיצד לגבות מס מסוחרי הביטקוין: ראיון שנערך עימי, עיתון כלכליסט

מקורות בנושא הרגולציה של הביטקוין

יתרונות הביטקוין

בנוסף לאפשרות ההשקעה, ישנם יתרונות רבים לשימוש מסחרי בביטקוין, כמפורט להלן:

  • לא משלמים עמלות לבנק
  • ניתן לפתוח חשבון בלי ערבויות ובטחונות
  • הביטקוין אנונימי לחלוטין
  • לא ניתן ליצור חובות
  • לא ניתן לעקל את החשבון


מעמדו של הביטקוין בישראל

השאלה היא מה מעמדו המשפטי של הביטקוין בישראל? אם הביטקוין נחשב למטבע, הרי שניתן להחיל עליו רגולציות שונות, ובכלל זה כללי איסור הלבנת הון. לדעתי, הביטקוין אינו מהווה מטבע בהתאם לדיני מדינת ישראל, ולפיכך לא ניתן להחיל לגביו כיום את כללי איסור הלבנת הון, ורגולציות נוספות הקשורות בנותני שירותי מטבע. עם זאת, ייתכן והחוקים הרלוונטיים יתוקנו בעתיד. 

לאחרונה פורסם כי יחידת נותני שירותי מטבע במשרד האוצר בראשות יואב צבר, והרשות לאיסור הלבנת הון, בראשות פול לנדס, בוחנות בימים אלה את מעמדו המשפטי של הכסף הווירטואלי, הביטקוין, ועומדות לפרסם את החלטתן בימים הקרובים. גם בנק ישראל בוחן את העניין.

מעמדו של הביטקוין בארצות הברית

משרד האוצר האמריקאי קבע בחודש מרץ 2013, כי כל חברה שעוסקת בסחר של ביטקוין תוגדר על פי החוק כ"עסק לשירותים כספיים"(Money Services Business). המשמעות היא שכל החוקים הפדראליים של ארה"ב נגד הלבנת הון יחולו על חברות שעוסקות בביטקוין. מי שנפגעה מזה היא בורסת ביטפלור (Bitfloor) מניו יורק, אתר אינטרנטי אשר עסק בקנייה ובמכירה של ביטקוין. ביטפלור נאלצה לסגור את הפעילות שלה, בין היתר, בעקבות הרגולציה החדשה. 


מיסים וביטקוין


להרחבה בעניין זה, ראו:

מיסוי עסקאות בביטקוין

הרגולציה של הביטקוין: מגמות חדשות בעולם

ראו גם: מדריך למיסוי מסחר אלקטרוני, כולל המלצות לתכנון מס.


ניתן לקבוע פגישה עם
 עורך דין מיסים בהתראה קצרה 

אין לראות באמור לעיל כתחליף לחוות דעת משפטית ו/או לייעוץ משפטי

logo בניית אתרים