תכנוני מס אגרסיביים - ביקורת

רשות המסים|דוח|חוק

 
ד"ר אבי נוב, עו"ד

ינואר 2008

הרגולציה של רשות המיסים שנועדה להאבק ב"תכנוני מס אגרסיביים" היא גרועה ומזיקה. בחוק נקבע כי אי-דיווח ייחשב כעבירה פלילית, למרות שברור כי אין מדובר בהתנהגות עבריינית המחייבת שימוש בכלי אכיפה מהמשפט הפלילי.

מטרת החקיקה היא להעניק לרשות המסים את ההזדמנות לבחון תכנוני מס נועזים שלעיתים מתבצעים "מאחורי הקלעים" במובן זה שהם אינם מקבלים ביטוי בדו"חות. משרד האוצר סבור שהיות ותכנוני המס גורמים לירידה בהכנסות המדינה של מאות מליוני שקלים בשנה, מותר לעשות הכל כדי לעצור את התכנונים לרבות נקיטת הליכים פלילים והטלת קנסות כבדים. מעבר לכך שנעשה שימוש פסול בדין הפלילי, יוזמת החקיקה לוקה בכשלים רבים אחרים:

  • רשויות המס מתקשות להגדיר מהו תכנון מס אגרסיבי וגם הצעת החקיקה אינה פותרת את התעלומה. בהיעדר הגדרה, הרשויות פנו ל"שיטת הרשימה". אלא, שקביעת רשימה סגורה של תכנוני מס שייחשבו כאגרסיוויים, עשוי להאיץ מציאת תכנוני מס חדשים, אגרסיוויים לא פחות. אלה יהיו לגיטימיים מהטעם שהם אינם מופיעים ברשימה השחורה. ייאמר לשבחם של מתכנני המס כי אין גבול לדמיון היצירתי שלהם במציאת תכנוני מס, וכך נוצר מרוץ בין הנישומים לרשויות המס כאשר ידם של הנישומים על העליונה.
  • הרגולציה של תכנוני המס, כמו כל רגולציה, כרוכה בעלויות גבוהות הן מצד הנישומים והן מצד רשויות המס. מבחינת הנישומים, מדובר בסירבול הדו"חות ועלות נוספת בהתאמתם לחקיקה החדשה. סביר להניח כי הנישומים יתקשו להחליט על מה לדווח ועל מה לא, תוך סיכון בעמידה לדין פלילי. התוצאה של הרגולציה החדשה שהיא תרתיע ותסכל ביצוע עיסקאות. מבחינת רשויות המס, יישום הרגולציה היא משימה בלתי אפשרית והדיווחים ייתקעו אצל פקיד השומה לתקופה ארוכה. הצעת החקיקה עשויה אפוא לגרום להקצאה בלתי יעילה של משאבים ותפגע במשק בכללותו.
  • תכנוני מס רבים מבוססים על פרצות בחוק. מדובר בדרך כלל בתכנונים הידועים לרשויות מראש. אם המחוקק לא נוקף אצבע ומתקן את הפרצה הידועה לו, הרי שהוא בכך מעניק הכשר מראש לתכנון המס כאמור. יוזמת החקיקה החדשה מתעלמת אפוה מהבעיה הראשית (הצורך לסגור פרצות) ומנסה לטפל בה בדרך עקלקלה.
  • לבסוף, יוזמת החקיקה החדשה מטעה את הציבור לחשוב שסוגיית תכנוני המס מטופלת כראוי על ידי הרשויות. לרשויות המס יש כלים להתמודד עם תכנוני מס אגרסיביים, כשהמרכזי הוא סעיף 86 לפקודה הקובע את סמכות פקיד השומה להתעלם מעסקאות מלאכותיות. בהתאם לסעיף זה, פקיד השומה יכול לתקוף עסקאות (או תכנוני מס אגרסיביים) במידה והוא קובע כי הן נעשו ללא מטרה כלכלית או מסחרית תוך בחינת מכלול הנסיבות. מדוע אם כן פקידי המס אינם תוקפים את התכנונים האגרסיביים בדרך המלך?

הסיבה האמיתית ליוזמת החקיקה היא הנסיון הבלתי-לגיטימי של רשויות המס להטיל מורה ופחד על הנישומים ולהרתיע אנשים מלעסוק בתכנוני מס. לא ניתן לעצור את תכנוני המס באמצעות הגברת הרגולציה אלא בניטרול הסיבות הגורמות לתכנוני מס. ראשית, יש לטפל בסעיפים הלא ברורים בפקודת מס הכנסה היוצרים פרצות המנוצלות באופן לגיטימי על ידי הנישומים. שנית ועיקר, יש להפחית בצורה ניכרת של שעורי המס על תאגידים ויחידים. אם רשויות המס יתחילו סוף סוף לטפל בבעיות האמיתיות, ניתן יהיה להפחית את השימוש בכלים אנטי-תכנוניים ולא יהיה צורך ביוזמות חקיקה פופוליסטיות.

ניתן לפנות לד"ר אבי נוב, עו"ד, בכל שאלה הקשורה לאמור במייל: avinov@bezeqint.net

אין לראות באמור לעיל כתחליף לחוות דעת משפטית ו/או לייעוץ משפטי

logo בניית אתרים