זיו האפט חברה לנאמנויות - תקציר פסק דין

פרק (ת"א) 13800-10-10‏,‏ זיו האפט חברה לנאמנויות בע"מ נ' סיביל יורופ פאבליק קו. לימיטד

ד"ר אבי נוב, עו"ד

מרץ 2010

בפסק הדין בעניין זיו האפט שניתן ביום 23 פברואר 2011, על ידי השופטת ורדה אלשיך, בבית המשפט המחוזי בתל אביב, עולה יש להתחשב ב"מרכז הכובד היחסי" כמבחן נוסף לבחינת תושבות החברה.

בפסק דין זיו האפט נדונה בקשה ליתן צו פירוק לחברה הרשומה בקפריסין. בית המשפט קבע כי מדובר בחברת החזקות שלא רק שהיא מנוהלת בידי ישראלים, אלא שקמה, באורח חד-משמעי, בכדי לנהל עסקים בישראל, ולא הוכח כי קיימת לה פעילות משמעותית בקפריסין, מעבר למילוי הדרישות הפורמליות של הדין הקפרסאי.

בית המשפט הדגיש כי מדובר באתגר משמעותי, וקשה, בפני מערכת האכיפה המדינתית, ובלשונו:

"פעם אחר פעם מסתבר, כי נוכח האפשרויות הטכנולוגיות הקיימות כיום ונוכח התקדמות הגלובליזציה, הרי לא זאת בלבד כי נכסים, מהם רבי-ערך, הופכים וירטואליים וחמקמקים יותר ויותר, ומהם ניתנים להעברה אל מעבר לגבול בלחיצת מקש. כיום, אל לה למערכת המשפט לעצום את עיניה נוכח העובדה, כי יכול אזרח שמרכז חייו בישראל, להקים עסק שתכליתו לסחור עם ישראלים אחרים, אולם באורח פורמלי "לשרשר" אותו, בעזרת סיוע משפטי ובעלויות הולכות ופוחתות, דרך שורת חברות היוצרות קו דמיוני העובר לאורכו ולרוחבו של הגלובוס".

בית המשפט קובע בהמשך כי:

"אין מערכת האכיפה המדינתית, ובמקרה הנוכחי, מערכת האכיפה הישראלית, יכולה לעצום עיניה או לגלגלן השמימה נוכח אתגר הולך וגובר זה, אשר עשוי לייצר – והדבר ילך ויגבר בעתיד – גופים שתחכומם הופך אותם הלכה למעשה ל"חסיני דין"; גופים, אשר אינם מהססים לנהל עסקים בישראל, אולם ברגע בו אין הם עומדים בהתחייבויותיהם, הם כופרים בסמכותה של המדינה ומשלחים את התובעים למדינה אחרת, אשר בה התבצע הרישום הפורמלי. זאת, כאשר קיים פער עצום בין הקלות היחסית של ביצוע אותם רישומי חוץ, לבין הסיבוך והעלויות שידרשו מן הנושים בכדי לפעול באותם מדינות; ואם בזו הפעם, עניין לנו בקפריסין "לבדה", מי יתקע לנו כף, כי בפעם הבאה לא תעמוד חברה דומה בשרשור המוביל לאיים נידחים בעלי דין בעייתי? או שמא, דרך שרשור, אל מדינות שאינן מכירות כלל ועיקר בישראל?"

לדעת השופטת אלשיך, מקום בו חברה משופעת בנכסים פיזיים, אין להתעלם מקיומם, אך יש לבחון את "מבחן מרכז הכובד היחסי" של החברה. ככל שמרכז הכובד מוביל לכיוונה של ישראל, הרי שבית המשפט יתעלם מהרישום הזר של החברה גם אם הדבר נעשה מסיבות לגיטימיות הקשורות במיסוי ומימון.

להרחבה בנושא תושבות החברה, ראו: מדריך תושבות לצורכי מס, כולל המלצות לתכנון מס.

לתקצירי פסקי דין נוספים בתחום המיסוי הבינלאומי, ראו: פסקי דין מיסוי ישראלי ומיסוי בינלאומי

ניתן לפנות לד"ר אבי נוב, עו"ד, בכל שאלה הקשורה לאמור במייל: avinov@bezeqint.net

אין לראות באמור לעיל כתחליף לחוות דעת משפטית ו/או לייעוץ משפטי
 
 
 
logo בניית אתרים