בנק שוויצריים 
מזהירים לקוחות

דיווח|מכתב אזהרה|UBS|UBP|חשבון בנק|רשות המסים

ד"ר אבי נוב, עו"ד

מאי 2016

לקוחות רבים אשר להם חשבונות בבנקים בשוויץ, לרבות בבנק UBS, קיבלו לאחרונה מכתבי אזהרה חמורים בעניין דיווח לרשות המסים ביחס לחשבון ותשלום המסים בהתאם. בנקים נוספים כבר צועדים בעניין זה בעקבות בנק UBS. כך לדוגמא, בנק UBP, אחד הבנקים השווייצריים הפרטיים הגדולים בעולם, נתן ללקוחותיו הישראלים מועד של כשלושה חודשים בו עליהם למסור הצהרה לבנק כי הם דיווחו לרשות המסים על הנכסים שמנוהלים בבנק. במכתבים אלה התבקשו הלקוחות להודיע באופן מיידי האם חשבון הבנק מדווח במדינת התושבות. מדובר, בין היתר, בלקוחות ישראלים רבים אשר להם חשבון בבנק UBS או בבנק UBP השוויצרי. בנק UBS וכן בנק UBP קיבלו החלטה לטפל באופן מיידי בכל חשבונות הבנק הבלתי מדווחים לרשויות המס.

כך לדוגמא, בנק UBS מזהיר את הלקוחות כי ככל שחשבונו של הלקוח אינו מדווח לרשות המיסים במדינת תושבותו, הבנק יפעל למכור באופן מיידי את תיק ההשקעות, ויבצע את כל הפעולות הנדרשות לשם הפיכת הנכסים המוחזקים בחשבון הבנק למזומן. מיד לאחר הנזלת תיק ההשקעות בנק UBS ישלח שיק ללקוח וייסגר חשבון הבנק באופן מיידי. בנק UBS הודיע כי לקוח הבנק שלא ימלא אחר ההוראות יישא בכל ההוצאות הנגרמות מהפעולות שהבנק ינקוט כאמור.

הפרשיות של בנק UBS

הממשל האמריקאי הגיש תביעה בבית המשפט הפדרלי במיאמי נגד בנק UBS בפברואר 2009 בדרישה כי הבנק יחשוף את פרטיהם האישיים של כ-52,000 לקוחות אמריקאיים אשר פתחו חשבונות חסויים. במסגרת הסכם שהושג לאחר חודשים ארוכים של משא ומתן, שוויץ הסכימה להעברת מידע על 4,450 לקוחות בנק UBS החשודים בהעלמת מס בארה"ב. לפי מקורות שונים, רשויות המס בארה"ב העניקו 104 מיליון דולר לברדלי בירקנפלד, מדליף מידע על בנק UBS.

רשות המסים הגרמנית ערכה פשיטה על בתיהם של כמה עשרות מלקוחות בנק UBS בנובמבר 2012 זאת בעקבות חשדות להעלמות מס. הפשיטה נעשתה בעקבות תקליטור ובו שמותיהם של לקוחות הבנק שנגנב ככל הנראה מהבנק השוויצרי ונמכר לרשויות הגרמניות על ידי גורם פרטי.

החקירה של רשות המסים בישראל

במסגרת חקירה שערכה רשות המסים נעצרו עשרות חשודים ובהם יועץ השקעות בכיר בבנק UBS. החקירה מנוהלת על ידי משרד פקיד שומה חקירות חיפה והצפון בליווי של פרקליטות מיסוי וכלכלה ת"א ובסיוע של יחידת מודיעין מסווגת ברשות המסים להתמודדות עם פשיעה חמורה. יועץ ההשקעות בבנק UBS נהג להגיע במסגרת תפקידו לישראל למפגשים חשאים עם לקוחות שנמנעים מהעברת הוראות ומסמכים לבנק בטלפון, במייל ובפקס מחשש לחשיפת היותם בעלי חשבונות בלתי-מדווחים בבנק UBS

ראו גם:
חקירה נגד ישראלים בעלי חשבונות בנק בחו"ל
בנקים בשוויץ משתפים פעולה עם רשות המסים

דרכי פעולה

נניח כי לקוח מצוי במהלך טיפול בהליך גילוי מרצון ובקשתו נשלחה לרשות המיסים. במקרה כזה יש להבחין בין שני מקרים: הראשון - לקוח שפרטיו נמסרו לרשות המיסים במסגרת פנייה גלויה או פנייה אנונימית אך הטיפול ברשות המסים נמצא בשלב שבו כבר נחשפו פרטיו של הלקוח. במקרה כזה, ניתן בדרך כלל לאשר לבנק כי החשבון ידוע ומדווח לרשות המיסים בישראל גם אם ההליך טרם הסתיים. השני - לקוח שפרטיו טרם נמסרו לרשות המיסים ומתנהל הליך אנונימי. במקרה כזה, לא ניתן לחתום על אישור לבנק. אולם ניתן בדרך כלל לשלוח לבנק מכתב כי התיק נמצא בטיפול מול רשות המסים במסלולו האנונימי. בדרך כלל הבנק יאשר זאת ויבקש אישור נוסף, ו/או דיווח על החשבון, כעבור חצי שנה.

מומלץ ללקוחות אשר לא ביצעו כלל פנייה לגילוי מרצון להסדרת החשבון לפנות באופן מיידי לרשות המיסים בבקשה לגילוי מרצון זאת באמצעות עורך דין מומחה. יש לשער כי בנקים נוספים בשוויץ וכן במקומות שונים בעולם, לרבות בנקים בהונג קונג, ילכו בדרכו של בנק UBS ובנק UBP, וזאת לאור שינויי חקיקה והסדרה בינלאומית, לרבות לעניין חילופי מידע אוטומטיים בין המדינות. לאור האמור מומלץ להיערך בהתאם, ובין היתר, לבחון הגשת בקשות לגילוי מרצון.

להרחבה בנושא התוכנית של רשות המסים לגילוי מרצון, ראו:

התוכנית החדשה לגילוי מרצון, 2014
נוהל חדש לגילוי מרצון, 2014
גילוי מרצון הוראת שעה, 2014
הוראת ביצוע נוהל גילוי מרצון

ניתן לקבוע פגישה עם עורך דין מיסים בהתראה קצרה

אין לראות באמור לעיל כתחליף לחוות דעת משפטית ו/או לייעוץ משפטי

ד"ר אבי נוב, עו"ד, מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי

 

logo בניית אתרים