הסכם למיסוי חברות בינלאומיות

חילופי מידע|OECD|רווחים|BEPS

ד"ר אבי נוב, עו"ד

פברואר 2016

31 מדינות חתמו ביום 27 לחודש ינואר 2016 על הסכם למיסוי חברות בינלאומיות של ארגון ה-OECD המכונה גם MCAA, קיצור של Multilateral Competent Authority Agreement. ההסכם למיסוי חברות בינלאומיות, מגדיר, בין היתר, את הכללים לדיווח וחילופי מידע בין מדינות ביחס ל"מחירי העברה" לצורך גביית מס מחברות בינלאומיות.

ההסכם למיסוי חברות בינלאומיות מהווה הישג עצום לארגון ה-OECD בכל הקשור לקידום השקיפות הבינלאומית ושיתופי פעולה חוצי גבולות בענייני מסים. מדינת ישראל עדיין לא חתמה על ההסכם למיסוי חברות בינלאומיות, וההערכה היא כי המדינה תצטרף להסכם במועד מאוחר יותר לאחר השלמת הליכי חקיקה וקביעת המדיניות בעניין זה.

להרחבה בנושא חילופי מידע, ראו:

התקן לחילופי מידע אוטומטיים
האמנה המולטילטרלית לחילופי מידע

רקע כללי

במצב כיום, אף מדינה אינה יודעת באמת כיצד חברה בינלאומית מפצלת את הרווח בין המדינות שבהן היא פועלת, שהרי כל מדינה יכולה לראות רק את הפעילות הכלכלית והרווח בתחומה. ההסכם למיסוי חברות בינלאומיות אמור לשנות באופן דרמאטי את המצב הזה, ולגרום לכך שכל מדינה תוכל למעשה לבחון את פיצול וחלוקת הרווחים בין המדינות בהן פועלות חברות בינלאומיות, וכך למעשה לתקוף את תכנוני המס הבינלאומיים.

ההסכם למיסוי חברות בינלאומיות מיישם את סעיף 13 בהסכם של ארגון ה-OECD ופורום G-20 לשינוי מדיניות המס הבינלאומי (BEBS) אשר פורסם בשנת 2015. ההסכם למיסוי חברות בינלאומיות יחייב חברות הפועלות במספר מדינות לפרט ולדווח על פעילותן בכל מדינה ומדינה לרבות פעילות במקלטי מס. החברות הבינלאומיות יחויבו בהתאם להסכם למיסוי חברות בינלאומיות להעביר דיווח מפורט על הפעילות הבינלאומית לרבות תשלום מיסים לכל מדינה שמבקשת זאת, כדי שניתן יהיה לוודא שנגבה מס אמת על פעילותה בתחומה.

ראו גם:

תוכנית ה- BEPS והמאבק בתכנוני מס בינלאומיים  
התוכנית של ה-OECD למאבק בתכנוני מס
המאבק הבינלאומי בתכנוני המס
החשיפה הגדולה של מקלטי מס

הוראות הדיווח

בהתאם להסכם למיסוי חברות בינלאומיות, החברות יידרשו לדווח על פעילותן בכל מדינה (Country-by-Country reports) כבר בדוחות המס של 2016. בהתאם להסכם למיסוי חברות בינלאומיות, כל חברה גדולה עם מחזור שנתי של יותר מ–750 מיליון יורו תחויב להראות את חלוקת הריווח בכל חברה שלה בכל מדינה, לרבות לעניין הכנסות, רווח, עובדים, נכסים ותשלום מסים. הדיווח אמנם מוגש למדינה שבה יושבת החברה האם, לפי ההסכם למיסוי חברות בינלאומיות אבל המדינה תעביר אותו למדינות אחרות שיבקשו.

כך, הדוחות המפורטים יאפשרו לרשויות המס בכל מדינה לבחון ולערוך ביקורת לחברה שמדווחת על רווח גדול במדינה מסוימת, אבל, לדוגמא, מעסיקה שם מעט עובדים ומשלמת מעט מס. נראה כי ההשפעה העיקרית של ההסכם למיסוי חברות בינלאומיות תהיה על חברות כמו אמזון (Amazon), גוגל (Google)  ופייסבוק (Facebook) אשר יאלצו להכין דוחות מפורטים על פעילותן במדינות שונות וגם להסביר כיצד הן מפצלות את הרווחים ו/או ההפסדים במדינות השונות.

מחלוקות בנושא מחירי העברה

ברור כי ההסכם למיסוי חברות בינלאומיות יגרום לשינויים מרחיקי לכת בביקורת של רשויות המס ביחס למחירי ההעברה. יישום ההסכם למיסוי חברות בינלאומיות יאפשר לרשויות המס לבחון בצורה ברורה יותר את חלוקת הריווח בין המדינות, וכך להוציא שומות המבוססות על הדוחות הבינלאומיים. לפיכך, ניתן לצפות למחלוקות רבות בין נישומים לרשויות המס בסוגיות של מחירי העברה, ואף מחלוקות בין רשויות המס ממדינות שונות.

להרחבה בנושא מחירי העברה, ראו:

מדריך למחירי העברה (Transfer Pricing) כולל המלצות לתכנוני מס

ניתן לקבוע פגישה עם עורך דין מיסים בהתראה קצרה

אין לראות באמור לעיל כתחליף לחוות דעת משפטית ו/או לייעוץ משפטי

ד"ר אבי נוב, עו"ד, מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי

 

logo בניית אתרים